Cukrzyca

Cukrzyca jest chorobą, do której dochodzi, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nie jest w stanie skutecznie wykorzystywać własnej insuliny w procesie metabolizmu cukrów pochodzących ze spożywanej żywności.

W województwie pomorskim, w latach 2013-2015, aż 11 161 osób zachorowało na cukrzycę. (współczynnik /105 wyniósł 612,2). Wartość współczynnika była o 20% wyższa od wartości dla Polski. Uplasowała ona województwo pomorskie na 3. miejscu województw z największą liczbą nowych zachorowań na cukrzycę.

Rodzaje cukrzycy

  • I typu– insulinozależna, pierwotna, dawniej nazywana cukrzycą wieku młodzieńczego  (ok. 10% zachorowań)

  • II typu – insulinoniezależna, wtórna, określana jako cukrzyca wieku dojrzałego (ok. 80-90% zachorowań)

  • Inne specyficzne typy cukrzycy

  • Cukrzyca ciążowa

Co sprzyja rozwojowi cukrzycy?

Czynniki mające wpływ na rozwój  choroby:

  • Nadmiar masy ciała – nadwaga lub otyłość [BMI ≥ 25 kg/m2]

  • Niska aktywność fizyczna

  • Cukrzyca występująca w rodzinie (rodzice lub/i rodzeństwo)

  • Zaburzenia gospodarki węglowodanowej

  • Nadciśnienie tętnicze (≥ 140/90 mm Hg)

  • Dyslipidemia [stężenie cholesterolu frakcji HDL < 40 mg/dl (<1,0 mmol/l) i/lub trójglicerydów > 150 mg/dl (>1,7 mmol/l)]

  • U kobiet – przebyta cukrzyca ciążowa

  • U kobiet – urodzenie dziecka o masie ciała > 4 kg

Możliwe konsekwencje cukrzycy

Cukrzyca prowadzi do wielu powikłań o charakterze ostrym lub przewlekłym, którym możesz zapobiec.

Do najczęstszych z nich należą:

  • Choroby sercowo-naczyniowe

  • Udar mózgu

  • Choroby oczu (retinopatia)

  • Uszkodzenie nerek (zwiększone ryzyko niewydolności nerek)

  • Uszkodzenie nerwów obwodowych (zwiększone ryzyko np. owrzodzeń stóp)

Weź udział w Programie