Cukrzyca
Cukrzyca jest chorobą, do której dochodzi, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nie jest w stanie skutecznie wykorzystywać własnej insuliny w procesie metabolizmu cukrów pochodzących ze spożywanej żywności.
W województwie pomorskim, w latach 2013-2015, aż 11 161 osób zachorowało na cukrzycę. (współczynnik /105 wyniósł 612,2). Wartość współczynnika była o 20% wyższa od wartości dla Polski. Uplasowała ona województwo pomorskie na 3. miejscu województw z największą liczbą nowych zachorowań na cukrzycę.
Rodzaje cukrzycy
I typu– insulinozależna, pierwotna, dawniej nazywana cukrzycą wieku młodzieńczego (ok. 10% zachorowań)
II typu – insulinoniezależna, wtórna, określana jako cukrzyca wieku dojrzałego (ok. 80-90% zachorowań)
Inne specyficzne typy cukrzycy
Cukrzyca ciążowa
Co sprzyja rozwojowi cukrzycy?
Czynniki mające wpływ na rozwój choroby:
Nadmiar masy ciała – nadwaga lub otyłość [BMI ≥ 25 kg/m2]
Niska aktywność fizyczna
Cukrzyca występująca w rodzinie (rodzice lub/i rodzeństwo)
Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
Nadciśnienie tętnicze (≥ 140/90 mm Hg)
Dyslipidemia [stężenie cholesterolu frakcji HDL < 40 mg/dl (<1,0 mmol/l) i/lub trójglicerydów > 150 mg/dl (>1,7 mmol/l)]
U kobiet – przebyta cukrzyca ciążowa
U kobiet – urodzenie dziecka o masie ciała > 4 kg
Możliwe konsekwencje cukrzycy
Cukrzyca prowadzi do wielu powikłań o charakterze ostrym lub przewlekłym, którym możesz zapobiec.
Do najczęstszych z nich należą:
Choroby sercowo-naczyniowe
Udar mózgu
Choroby oczu (retinopatia)
Uszkodzenie nerek (zwiększone ryzyko niewydolności nerek)
Uszkodzenie nerwów obwodowych (zwiększone ryzyko np. owrzodzeń stóp)
