Wywiad z mgr inż. Aleksandrą Cichocką o żywieniu w leczeniu cukrzycy typu II

Każdy z cukrzycą typu 2 powinien znać 7 głównych zaleceń żywieniowych zgodnych z najnowszymi zasadami zdrowego żywienia i Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ, 2016) (www.izz.waw.pl; www.zachowajrownowage.pl) oraz rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2016) i Światowej Federacji Diabetologicznej (2015).

Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą typu 2:

  1. Ustal kaloryczność diety z dietetykiem.
  2. Ustal zawartość węglowodanów w diecie z dietetykiem.
  3. Jedz często i regularnie (4-5 razy dziennie, w zależności od rodzaju leczenia).
  4. Jedz małe porcje, staraj się do większości posiłków dodawać warzywa.
  5. Pamiętaj o wartościowym śniadaniu.
  6. Unikaj cukru, słodyczy i słodkich napojów.
  7. Korzystaj z zalecanego przez IŻŻ wyboru produktów spożywczych.

W ramach danej grupy produktów wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG < 55). Dla ułatwienia, zobacz poniżej, jak w poszczególnych grupach produktów można wyodrębnić produkty o niskim IG.

1) produkty zbożowe:

  • kasza gryczana, jęczmienna – nierozgotowane,
  • płatki owsiane i inne – nierozgotowane,
  • ryż brązowy, dziki – nierozgotowane,
  • makaron razowy – ugotowany al dente,
  • chleb żytni pełnoziarnisty, chleb oznaczony niskim IG;

2) produkty mleczne:

  • najkorzystniejsze są napoje mleczne fermentowane: jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko oraz ser biały;

3) warzywa:

  • m.in. brokuły, kapusta, cukinia, cykoria, kalafior, papryka, pomidory, sałata, szpinak,
  • surowe warzywa mają niższy IG niż gotowane (szczególnie w przypadku marchwi),
  • nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica (ilość uzgodnij z dietetykiem, ponieważ zawierają dużo węglowodanów);

4) owoce (uzgodnij ich ilość z dietetykiem, ponieważ zawierają sporo cukrów, więcej niż warzywa):

  • staraj się jeść głównie surowe;

5) orzechy, nasiona, pestki:

  • m.in. orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, migdały,
  • siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika,
  • pestki dyni.

Dodatkowo, w ramach danej grupy produktów spożywczych wybieraj produkty o małej zawartości:

  • nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT),
  • izomerów trans,
  • soli.

Selekcja w ramach danej grupy produktów o małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych:

1) produkty mleczne:

  • mleko i napoje mleczne o niskiej zawartości tłuszczu,
  • sery białe, twarożki – chude lub półtłuste;

2) produkty mięsne:

  • chude,
  • ryby mogą być tłuste, a nawet wskazane są tłuste ryby morskie (zaleca się spożywać je przynajmniej 2 razy na tydzień, ze względu na zawarte w nich cenne kwasy tłuszczowe omega-3).

3) tłuszcze:

  • oleje roślinne,
  • margaryny miękkie.

Warto też zastosować się do poniższych zaleceń, aby:

1) zmniejszyć zawartość izomerów trans w diecie:

  • unikaj produktów typu fast food, chipsów,
  • wybieraj zupy ze świeżych warzyw zamiast zup w proszku,
  • wybieraj sosy domowe zamiast sosów w proszku,
  • jeśli używasz margaryny, wybieraj miękką zamiast twardej.

2) ograniczyć ilość soli w diecie:

  • staraj się zastępować sól ziołami i przyprawami,
  • wybieraj produkty bez soli lub z bardzo małym jej dodatkiem – czytaj etykiety,
  • nie dosalaj na talerzu.

Ponadto pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej (jej rodzaj i intensywność uzgodnij z lekarzem), regularnym badaniu stężenia glukozy we krwi (również w domu glukometrem), stężenia cholesterolu i triglicerydów i innych zaleconych przez lekarza badaniach oraz mierzeniu ciśnienia tętniczego. Dbaj o utrzymanie prawidłowej masy ciała, unikaj nadwagi i otyłości.

Źródło: https://ncez.pl/nauka-zrozumiala-dla-ciebie—wywiady-z-ekspertami/zywienie-w-leczeniu-cukrzycy-typu-2