Wywiad z mgr inż. Aleksandrą Cichocką o żywieniu w leczeniu cukrzycy typu II
Każdy z cukrzycą typu 2 powinien znać 7 głównych zaleceń żywieniowych zgodnych z najnowszymi zasadami zdrowego żywienia i Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanymi w Instytucie Żywności i Żywienia (IŻŻ, 2016) (www.izz.waw.pl; www.zachowajrownowage.pl) oraz rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2016) i Światowej Federacji Diabetologicznej (2015).
Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą typu 2:
- Ustal kaloryczność diety z dietetykiem.
- Ustal zawartość węglowodanów w diecie z dietetykiem.
- Jedz często i regularnie (4-5 razy dziennie, w zależności od rodzaju leczenia).
- Jedz małe porcje, staraj się do większości posiłków dodawać warzywa.
- Pamiętaj o wartościowym śniadaniu.
- Unikaj cukru, słodyczy i słodkich napojów.
- Korzystaj z zalecanego przez IŻŻ wyboru produktów spożywczych.
W ramach danej grupy produktów wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG < 55). Dla ułatwienia, zobacz poniżej, jak w poszczególnych grupach produktów można wyodrębnić produkty o niskim IG.
1) produkty zbożowe:
- kasza gryczana, jęczmienna – nierozgotowane,
- płatki owsiane i inne – nierozgotowane,
- ryż brązowy, dziki – nierozgotowane,
- makaron razowy – ugotowany al dente,
- chleb żytni pełnoziarnisty, chleb oznaczony niskim IG;
2) produkty mleczne:
- najkorzystniejsze są napoje mleczne fermentowane: jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko oraz ser biały;
3) warzywa:
- m.in. brokuły, kapusta, cukinia, cykoria, kalafior, papryka, pomidory, sałata, szpinak,
- surowe warzywa mają niższy IG niż gotowane (szczególnie w przypadku marchwi),
- nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica (ilość uzgodnij z dietetykiem, ponieważ zawierają dużo węglowodanów);
4) owoce (uzgodnij ich ilość z dietetykiem, ponieważ zawierają sporo cukrów, więcej niż warzywa):
- staraj się jeść głównie surowe;
5) orzechy, nasiona, pestki:
- m.in. orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, migdały,
- siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika,
- pestki dyni.
Dodatkowo, w ramach danej grupy produktów spożywczych wybieraj produkty o małej zawartości:
- nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT),
- izomerów trans,
- soli.
Selekcja w ramach danej grupy produktów o małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych:
1) produkty mleczne:
- mleko i napoje mleczne o niskiej zawartości tłuszczu,
- sery białe, twarożki – chude lub półtłuste;
2) produkty mięsne:
- chude,
- ryby mogą być tłuste, a nawet wskazane są tłuste ryby morskie (zaleca się spożywać je przynajmniej 2 razy na tydzień, ze względu na zawarte w nich cenne kwasy tłuszczowe omega-3).
3) tłuszcze:
- oleje roślinne,
- margaryny miękkie.
Warto też zastosować się do poniższych zaleceń, aby:
1) zmniejszyć zawartość izomerów trans w diecie:
- unikaj produktów typu fast food, chipsów,
- wybieraj zupy ze świeżych warzyw zamiast zup w proszku,
- wybieraj sosy domowe zamiast sosów w proszku,
- jeśli używasz margaryny, wybieraj miękką zamiast twardej.
2) ograniczyć ilość soli w diecie:
- staraj się zastępować sól ziołami i przyprawami,
- wybieraj produkty bez soli lub z bardzo małym jej dodatkiem – czytaj etykiety,
- nie dosalaj na talerzu.
Ponadto pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej (jej rodzaj i intensywność uzgodnij z lekarzem), regularnym badaniu stężenia glukozy we krwi (również w domu glukometrem), stężenia cholesterolu i triglicerydów i innych zaleconych przez lekarza badaniach oraz mierzeniu ciśnienia tętniczego. Dbaj o utrzymanie prawidłowej masy ciała, unikaj nadwagi i otyłości.
Źródło: https://ncez.pl/nauka-zrozumiala-dla-ciebie—wywiady-z-ekspertami/zywienie-w-leczeniu-cukrzycy-typu-2